Onko yhtiön hallitus kumileimasin vai onnistumisen mahdollistaja?
Yhtiön hallitus huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vastaa siitä, että yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty. Näin sanoo osakeyhtiölaki. No sanoo se paljon muutakin, mutta minkälainen on hyvä hallitus?
Hyvä hallitus riippuu yhtiön sen hetkisistä tarpeista ja strategiasta eli jos esimerkiksi halutaan kasvua niin olisi hyvä saada hallitukseen ihmisiä, joilla on kokemusta kasvun rakentamisesta. Toisaalta, jos edessä on kannattavuuden parantaminen niin mikä olisi hyvä hallituksen kokoonpano ko. tilanteessa. Entä jos halutaan kasvaa M&A –toimien kautta. Mitä silloin pitäisi miettiä?
Hyvä hallitus on tärkeä osa muutosta ja kaikki oikeastaan lähtee hallituksesta. Tätä harvoin oivalletaan operatiivisessa toiminnassa ja usein hallitus nähdään etäisenä ja byrokraattisena pahana. Ohessa hiukan ajatuksia mitä olisi hyvä miettiä hallituksen kokoonpanosta.
#1 Lyhyt vai pitkä tarkastelujakso. Yhtiön hallituksen tehtävänä on ajaa yhtiön etua pitkällä aikavälillä. Ei tarttua hetkellisiin lyhyen aikavälin voittoihin vaan rakentaa kestävää, vastuullista ja pitkäjänteistä liiketoimintaa. Riskit pitää tiedostaa, mutta myös tarttua mahdollisuuksiin, kun sitä odotetaan ja se on järkevää. Tulisi miettiä minkälaiset ihmiset osaavat tarttua tilanteeseen, mutta tunnistavat myös asiaan liittyvät riskit.
#2 Onko hallituksessa eri ikäisiä ihmisiä ja onko molemmat sukupuolet edustettuna? Diversiteetti rakentaa parempaa pohjaa laaja-alaiselle ymmärrykselle ja keskustelulle. Maailman digitalisoituessa olisi hyvä, että hallituksessa ymmärretään myös käynnissä olevia ja tulevia trendejä. Hallituksen näkökulma asioihin on usein strateginen, näkemyksestä on siis apua.
#3 Minkälaista geneeristä osaamista hallitukseen tarvitaan. Perinteisesti on hyvä miettiä tarvitaanko talous, myynti, markkinointi, viestintä ja esim. juridista osaamista. On hyvä, että joku keskittyy myös siihen, että asiat ovat osakeyhtiölain ja muiden lakien näkökulmasta kunnossa, vaikka kaikki hallituksen jäsenet vastaavatkin asiasta henkilökohtaisesti. Hyvä suhde tilintarkastajaan auttaa myös asiassa.
#4 Tarvittava erityisosaaminen tai ymmärrys käsillä olevasta liiketoiminnasta. On varmasti hyvä, että joku tai jotkut hallituksen jäsenet osaavat haastaa toimitusjohtajaa myös substanssin osalta. Tällöin on hyvä miettiä tarvitaanko toimialaosaamista tai olisiko hyötyä, jos hallituksessa olisi joku, joka on toiminut vastaavalla logiikalla toimivalla, mutta eri toimialalla? Tai jos yhtiön strategiana on laajentua uudelle toimialalle, mitä osaamista silloin vaaditaan?
#5 Optimi hallituksen jäsenten määrä? Hallituksen tulisi olla riittävän pieni, jotta toiminta on ketterää ja toisaalta riittävän iso, jotta monipuolisuus saadaan varmistettua. Optimikoko riippuu yhtiön tilasta ja tarpeista. Liian isoa hallitusta kannattaa ehkä välttää, jotta toiminta pysyy tehokkaana. Tällöin on hyvä, jos hallituksen jäsenten osaaminen on laaja-alaista.
#6 Onko hallituksen puheenjohtajalla riittävästi aikaa ja kiinnostusta panostaa yhtiöön? Hallituksen toiminta on paljolti hallituksen puheenjohtajasta kiinni. Kuinka paljon puheenjohtajalla on aikaa ja intressiä yhtiön kehittämiseen? Osaako puheenjohtaja rakentaa hallituksesta hyvän ja toimivan tiimin? Osaako hallituksen puheenjohtaja tarvittaessa edustaa yhtiötä myös ulospäin?
#7 Miten hallitus toimii ja miten siitä saada kaikki hyöty irti? Corporate governancen kuvaaminen voi auttaa hallitustyöskentelyä ja hahmottaa kaikille tekemistä? Vaikka ei tavoiteltaisikaan pörssiyhtiön rakennetta ja toimintamalleja niin on hyvä määrittää mikä on kokousrytmi, miten asiat valmistellaan ja esitellään? Onko jotain vuosikelloa, teemoja, työryhmiä, vastuualueita, strategiapäivä jne?
#8 Mitä odotuksia toimitusjohtajalla on hallitukselle? On totta, että toimitusjohtaja on alisteinen hallituksen päätöksille, mutta isossa kuvassa toimitusjohtaja ja hallitus ovat samalla puolella. Kummatkin yrittävät saada yhtiön menestymään. Toimitusjohtajaa voi aina vaihtaa, mutta on myös hyvä miettiä miten hallitus voi auttaa toimitusjohtajaa onnistumaan? Missä hän tarvitsee tukea, missä ovat hänen vahvuutensa ja heikkoutensa?
#9 Mitä odotuksia omistajalla on hallitukselle. Hallitustyöskentely on vaativaa, aikaa vievää ja vastuullista työtä. On hyvä miettiä mitä odotuksia omistajalla on yhtiötä kohtaan ja miten tämän tulisi näkyä hallituksen kokoonpanossa ja toiminnassa. Hallituksen tehtävänä on ajaa koko yhtiön etua, ei yksittäisen osakkeen omistajan tai ryhmittymän etua. On silti hyvä yrittää täsmentää mitä hallitukselta odotetaan, jotta se voi onnistua omassa työssään.
#10 Mikä on hallituksen rooli. Jokaisella yhtiön toimielimellä on oma roolinsa ja on hyvä selkeyttää ne itselle ja eri toimielimille. Näitä ei pidä sekoittaa, jotta vastuut ja velvollisuudet eivät mene sekaisin ja kukin toimielin ymmärtää mikä paikka ja tehtävä sillä on yhtiön toiminnassa.