Onko lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täynnä vai puoliksi täynnä vettä ja puoliksi täynnä ilmaa?

Luin Carlo Rovellin kirjan “Ajan luonne”. Erittäin mielenkiintoinen opus, joka käsittelee ymmärrystämme ajasta ja miten hahmotamme maailmaa. Kirjan sisältö menee välillä oman ymmärrykseni yli, mutta se on herättänyt miettimään miten näen maailman ja miten monella eri tavalla voin suhtautua asioihin ja olla oikeassa. Esimerkiksi tuo lasissa oleva ilma. Toisaalta on totta, että lasissa on ilmaa, mutta toisaalta en näe ilmaa. Se, että en sitä näe ei kuitenkaan tee sitä olemattomaksi. Näin on varmasti monen muunkin asian suhteen. En näe ihmissuhteita, koulutusta tai osaamista, jonkun luonnetta, vahvuuksia tai kykyä toimia poikkeus olosuhteissa. Näin ollen joku asia voi ulkoisesti näyttää ihan muulta kuin mikä on asian oikea tila. Tämä ei tietysti ole yllätys, kun sen näin kirjoittaa, mutta aika helposti luon jostain asiasta mielipiteen ensisilmäyksellä vailla suurempaan perehtymistä tai pohdintaa miten haluan suhtautua asiaan. Tästä voi sitten muodostua ajatteluani rajoittava tekijä. 

Harva yritys saa nauttia monopoliasemasta ja määritellä miten markkina toimii. Usein tilanne on varsin toinen ja raaka kilpailu tarkoittaa jotain aivan muuta. Menestyviä yrityksiä yhdistää kuitenkin muutama asia. Yksi sellainen on, että johtavassa asemassa olevat yritykset pelaavat omaa peliä. He kyllä seuraavat mitä kilpailijat tekevät, mutta usko omaan tekemiseen on niin vahva, että menestys ei perustu pelkkään kopioimiseen. He pystyvät luomaan oman liiketoimintansa yhä uudelleen ja tarjoamaan asiakkaille uusia asioita, jotka tuntuvat heti itsestään selvyyksiltä. Tällainen olisi aina pitänyt olla, miksi tätä ei ole kukaan aikaisemmin keksinyt? 

Jos et voi voittaa peliä niin oletko miettinyt voitko muuttaa pelin sääntöjä? Pelin sääntöjä voi muuttaa monella eri tavalla, esim. asioilla, jotka liittyvät tuotteisiin, hinnoitteluun, kustannusrakenteeseen, markkinointiin, myyntipeittoon tai vaikka henkilökunnan osaamiseen. On myös mahdollista yrittää erottautua vastuullisuudella, jos se ei ole päälle liimattua vaan lähtee strategian ytimestä. Kasvaa voi orgaanisesti tai toteuttamalla M&A strategiaa. Voittaminen lähtee kuitenkin halusta, asenteesta ja näkökulmasta.  

Edellinen
Edellinen

Onko yhtiön hallitus kumileimasin vai onnistumisen mahdollistaja?

Seuraava
Seuraava

Voiko Euroopan energiakriisi kääntyä viherloikaksi ? Entä onko viherloikasta talouden veturiksi?