Strategia on valittu polku kohti visiota.
Kaikki lähtee kysymyksestä miksi? On tärkeää ymmärtää miksi liiketoimintaa ollaan harjoittamassa. Vastauksesta voidaan johtaa yrityksen missio ja visio sekä yhtiön strategia tavoitteen saavuttamiseksi. Kun nämä on määritelty voidaan päättää ns. must-win battleista, joilla tarkoitetaan tärkeimpiä muutosprojekteja, jotka onnistuessaan vievät lähemmäksi visiota. Tämän jälkeen projektit pitää resurssoida, välitavoitteet tulee asettaa, projekteja tulee johtaa ja tukea. Säännöllinen ja läpinäkyvä seuranta helpottaa kaikkien elämää.
Strategia on kulunut sana ja usein sitä käytetään väärissä tilanteissa. Usein strategiaa myös mystifioidaan ja kun terminologia on vierasta tuntuu strategia etäiseltä ja merkityksettömältä. Strategialla kuitenkin tarkoitetaaan valittua sarjaa päätöksiä tai projekteja, joiden avulla yhtiö pyrkii pääsemään lähemmäksi tavoitettaan. Strategia on pidemmän aikavälin suunnitelma, mutta myös se elää ajassa ja on aina altis muutoksille.
Kaikki lähtee kysymyksestä “miksi”. Henkilöstön pitää ymmärtää mitä tehtävää yritys toteuttaa eli miksi se on olemassa. Kukaan ei motivoidu siitä, että töitä tehdään, jotta omistaja saisi lisää rahaa. Piiskaa voi toki heiluttaa hetken, mutta henkilöstön motivaation kannalta on pyrittävä ymmärtämään laajempi merkitys yhtiön toiminnalle. Esim. sairaalan henkilökunta tuskin motivoituu rahan tekemisestä ja tehokkuuden luomisesta vaan siitä, että he voivat auttaa sairaita ihmisiä. Tai esim. ravintolan tarjoilija ei motivoidu yhtiön omistajien osinkojen kasvattamisesta, mutta ehkä siitä, että hän voi pelastaa hymyllään jonkun asiakkaan huonon päivän. Ihmiset saavat voimaa ja energiaa suuremmasta merkityksestä esimerkiksi toisten auttamisesta, vain harvoin motivaattorina toimii pitkän päälle raha.
Missio kertoo mitä perustehtävää yritys harjoittaa. Kun on selvää miksi yhtiö on olemassa on siitä usein helppo johtaa yhtiön missio eli mitä se tekee. Jokaisella yrityksellä on oma perustehtävänsä, joka voidaan kirjoittaa selkeästi paperille. Esimerkiksi pikaruokaravintolan missio voisi olla tehdä hyvää ruokaa nopeasti ja edullisesti tai esim. lentoyhtiön missio voisi olla viedä ihmisiä paikasta toiseen turvallisesti, kustannustehokkaasti ja miellyttävästi.
Visio kertoo mistä unelmoidaan. Ilman tavoitetta on vaikea motivoida ihmisiä parempaan suoritukseen ja usein muutos on niin hidasta, että arkiset huolet estävät näkemästä hyviä tuloksia. Visio auttaa jaksamaan eteenpäin ja parhaimmillaan tukee päätöksenteossa ja karsii epäolennaisia rönsyjä. Visio on usein niin abstrakti, että sen saavuttaminen absoluuttisesti on vaikeaa tai mahdotonta. Parhaimmillaan visio on niin konkreettinen ja realistinen, että jälkikäteen voidaan todeta, että se on saavutettu. Hyvä visio on realistinen, yksinkertainen ja auttaa päätöksenteossa.
Strategia on valittu polku kohti tavoitetta. Käytännössä strategialla pyritään määrittelemään tarvittavat toimenpiteet, jotta yhtiö saavuttaisi tavoitteensa. Se on sarja päätöksiä, projekteja tai “ohjelmia”, joilla toimeenpannaan tarvittavaa muutosta. Strategiaa ei myöskään muuteta joka vuosi tai koko ajan vaan se on pysyvämpi kuin esim. vuoden mittaiset toimintasuunnitelmat, joilla pyritään saamaan sen vuodet tavoitteet kasaan. Loppujen lopuksi strategia on pitkän ajan suunnitelma siitä miten aiotaan voittaa markkinalla.
Parasta strategiaa ei tarvitse jalkauttaa. Strategia ja siihen liittyvä prosessi on parhaimmillaan silloin kun sitä ei tarvitse ns. jalkauttaa. Parhaimmillaan se ei tule yllätyksenä henkilöstölle vaan henkilöstö kokee olleensa mukana luomassa sitä. Kaikki ymmärtävät miksi yritys on olemassa, mikä on sen missio, mitä tavoitellaan ja mistä unelmoidaan sekä miten sinne yritetään päästä. Ihmiset ymmärtävät, että strategian toteutumista seurataan ja ollaan kiinnostuneita miten asiat etenevät. Jokainen voi myös löytää oman paikkansa strategian toteuttamisessa ja toteuttaa oman tehtävänsä mahdollisimman hyvin. Strategia on hyvä silloin kun se on innostava ja auttaa jaksamaan arjen haasteissa.
Seuranta ja raportointi. Strategian toteutumista voidaan seurata erilaisin tavoin ja siihen on olemassa erilaisia työkaluja. On myös mahdollista, että strategian toteutumista ei tarvitse seurata erikseen vaan sen toteuttaminen sulautuu luonnollisesti osaksi yhtiön liiketoimintaa ja muuta raportointia ja seurantaa. Usein on kuitenkin hyvä antaa strategian seurannalle hiukan enemmän huomioita, jotta muutoksen suunta ja vauhti voidaan todentaa. Muutosprojektit ovat usein myös niin vaikeita, että johdon konkreettinen tuki on tärkeää onnistumisen kannalta. Ilman riittävää resurssointia (ihmisiä ja rahaa) harjoituksista tulee helposti pelkkä lisäkuormitus ja tavoite jää saavuttamatta.