Hyvä juristi ymmärtää liiketoimintaa ja ratkoo ongelmia - ei luo niitä.
Maailma on täynnä riskejä ja juridisia ongelmia, jotka vaikuttavat monimutkaisilta ja joiden yksityiskohtiin voi hukkua niin, että asiat pysähtyvät ja liiketoiminta muuttuu vaikeaksi. Hyvä juristi tunnistaa käsillä oleviin kysymyksiin liittyvät juridiset ongelmat ja etsii niihin proaktiivisesti ratkaisuja. Välillä tarvitaan ulkopuolisten eksperttien apua, mutta usein avoin ja luottamuksellinen keskustelu riittää avaamaan ongelmien todelliset taustat niin, että löydetään ratkaisu, joka tyydyttää kaikkia osapuolia ja itse asian kanssa voidaan mennä eteenpäin.
Juridiikka ei ole pelkästään riskien hallintaa. Hyvä juristi ymmärtää juridiikan, mutta tärkeää on myös ymmärtää liiketoiminta, siihen liittyvät riskit ja mahdollisuudet. Hyvän juristin tunnistaa siitä, että hän nostaa esille asioita, mutta etsii aktiivisesti ja oma-aloitteisesti niihin ratkaisuja. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se, jos juridiikka nousee esteeksi itse toiminnalle. Melkein aina ongelmiin löytyy ratkaisu, jos on vain tahtoa. Juristin tehtävänä ei ole kantaa vastuuta ratkaisuista, mutta hyvä juristi voi suositella toimintavaihtoehtoa, joka on mahdollisimman riskitön. On olemassa harmaita alueita, joihin liittyy riskejä, mutta niiden toteutuminen ei ole todennäköistä. Lisäksi on tietysti olemassa myös alue, joka menee harmaan alueen ulkopuolelle ja silloin juristin tehtävä on viheltää peli poikki ja estää yhtiön johtoa tai muuta henkilökuntaa tekemästä virheitä, jotka eivät ole hyväksyttäviä tai jotka rikkovat lakia.
Juristi on osa yhtiön johtoa ja joskus miltein papin roolissa. Yhtiön päälakimies ja muut juristit ovat luonnostaan tiedon ja tapahtumien keskipisteessä. Kaikissa yhtiön tärkeissä prosesseissa tarvitaan juridista tukea ja usein juristin tehtävä on lähellä papin roolia. Pitää kuunnella, ymmärtää, ohjeistaa ja auttaa. Joskus tuntuu siltä, että synninpäästökään ei ole vierasta luotetulle juristille. Virheitä saa ja pitää tehdä, jotta asiat menevät eteenpäin. On kuitenkin tärkeää, että lakia ja sopimuksia noudatetaan, jotta yrityskulttuurista kasvaa vahva ja luottamusta herättävä. Pelolla johtaminen voi johtaa riskien välttämiseen, joka monesti voi olla kehityksen ja innovaation este. Parhaimmillaan juristi voi myös sparrata liiketoimintaa substanssissa ja auttaa osapuolia löytämään uusia ratkaisuja ja näkökulmia.
Ekspertti vai moniosaaja. Maailma monimutkaistuu jatkuvasti ja regulaation määrä kasvaa samassa tahdissa. Kukaan ei voi hallita kaikkea regulaatiota ja usein juristit erikoistuvat johonkin alueeseen samoin kuin lääkärit tai vaikka insinöörit. On tärkeään tunnistaa tarvitsetko jonkun alan erikoisasiantuntijaa vai henkilöä, joka tunnistaa erilaisia haasteita ja etsii niihin tarvittavat resurssit joko rakentaen osaamista yhtiön sisään tai käyttämällä ulkopuolista apua. Osaamisen kasvattaminen yhtiön sisään on olennaista liiketoiminnan ydinkysymyksissä, mutta muutoin voi olla kustannustehokkaampaa käyttää ulkopuolista apua ja maksaa vain siitä mitä tarvitsee.
Juristi voi parhaimmillaan rakentaa luottamusta ja parempaa liiketoimintaa. Juristi kutsutaan prosessiin usein vasta sitten kun pitää laatia sopimus, rakentaa joku juridinen kokonaisuus tai asia on eskaloitunut riidaksi. Tämä voi olla näennäisesti tehokas tapa toimia, mutta parhaimmillaan juristi tietää käynnissä olevista hankkeista jo hyvissä ajoin ja on parhaimmillaan voinut jo kertoa oman mielipiteensä niistä ja auttaa liiketoimintaa löytämään ratkaisun käsillä olevaan kysymykseen ennakoivasti. Avoin ja luottamuksellinen keskustelu myös usein avaa osapuolten näkemyksiä, pelkoja tai muita reunaehtoja siten, että niihin voidaan löytää ratkaisuja prosessin edetessä. Mikään sopimus, oli se sitten miten aukoton tahansa, ei korvaa osapuolten välistä luottamusta, sopimuksen hengen kunnioittamista ja yhteistä tahtoa päästä kaikkia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen. Liiketoimintaa ei voi rakentaa pitkällä aikavälillä sen varaan, että vastapuolta huijataan epäselvillä tai piilotetuilla sopimusehdoilla. Ennen pitkään roolit vaihtuvat ja epäreilu toiminta kääntyy itseä vastaan.
Usein hyvä lopputulos on sellainen, että se kirpaisee vähän molempia osapuolia. Riidassa on aina vähintään kaksi osapuolta. Harvoin kukaan tahallaan rakentaa tilannetta, joka on epäselvä tai kääntyy riidaksi. Usein ongelmat johtuvat siitä, että toinen osapuoli ei ole ymmärtänyt asian tai vaikka sopimuksen sisältöä ja asia tulee hänelle yllätyksenä. Hankalat sopimuskohdat ovat sopimuksissa usein samoja ja usein ongelmia syntyy, jos sopimus ei ole tasapainossa ja jompikumpi osapuoli pyrkii liiaksi hyötymään tai käyttää väärin omaan asemaansa. Jos osapuolet todella hakevat sovinnollista lopputulosta niin paras lopputulos on usein sellainen, joka kirpaisee vähän molempia osapuolia. Jos olet liian tyytyväinen sopimuksen ehtoihin, kääntyy asia ennemmin tai myöhemmin sinua vastaan ja häviät.
Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei voi olla lakikaan. Lainsäädäntö laahaa usein asioiden perässä ja koska maailma muuttuu nyt nopeammin kuin koskaan, on tärkeää ymmärtää, että nyt ja tulevaisuudessa on paljon asioita, joiden juridinen sisältö ei ole selvä tai yksiselitteinen. Tulevaisuuden liiketoimintaympäristön muutosten ymmärtäminen on tärkeää myös juridiikan kannalta ja aina välillä joudutaan tulkitsemaan lainsäätäjän tahtoa ja soveltamaan sitä nykytilanteeseen. Tällöin on hyvä olla omassa toiminnassaan vastuullinen ja pyrkiä rakentamaan malleja, jotka kestävät aikaa ja ulkopuolisten tarkastelua. Vastuullisuuden korostaminen on osa juristin työtä ja usein juristi pystyy auttamaan liiketoimintaa valitsemaan toimintamalleja, jotka itsesääntelyn keinoin vievät yritystä tai joskus jopa koko toimialaa eteenpäin.