Uutta liiketoimintaa vai liikettä ja toimintaa?
Jos laitat uutta liiketoimintaa pystyyn niin muista käydä nämä asiat läpi:
1) Onko uusi liiketoiminta mainittu yhtiön strategiassa? Mitä tarkemmin pystyt kuvailemaan mitä haetaan ja miten sen parempi. Vanhat toimintamallit ja tekeminen jyräävät helposti kaiken uuden. Strategia auttaa asian ankkuroinnissa ja jatkotyöstössä. On myös hyvä miettiä onko hyvä aloittaa nollasta vai tulisiko lähteä liikkeelle M&A -työkaluin?
2) Onko johto sitoutunut asiaan ? Ylimmän johdon tulee ymmärtää, sitoutua ja toimia, kun apua tarvitaan. Juhlapuheiden lisäksi pitää olla valmis laittamaan itsensä likoon, kun erilaisia onnistumisen esteitä raivataan. Erityisesti talousjohtajan ja toimitusjohtajan tulee haluta muutosta ja ymmärtää mitä se vaatii. On myös hyvä, että hankkeella on johtoryhmässä “sponsori”, jonka pää on myös pölkyllä.
3) Onko uuden liiketoiminnan pystyttämiseen varattu resursseja eli ihmisiä ja rahaa? Uusi liiketoiminta tai sen alku tarvitsee riittävästi resursseja. Niukasti, jotta ketteryys säilyy, mutta riittävästi, jotta voidaan toimia. Kaikki lähtee tiimistä. Tiimin koostumus riippuu casesta, mutta diversiteetistä ja t-shape tyyppisestä osaamisesta on usein apua.
4) Onko hankkeella aikataulu, tavoitteet, mittarit ja seuranta? Toiminnan pitää olla tavoitteellista ja sillä täytyy olla selkeät aikataulut, mittarit ja säännöllinen seuranta, johon ylin johto osallistuu. Näissä tilanteissa johto etsii aktiivisesti keinoja miten se voisi olla avuksi ja poistaa ongelmia. Turhaa raportointia ja mikromanagerointia tulee välttää.
5) Miten pidät ihmisistä huolta, kun ongelmia ilmenee? Kaikessa ja usein hyvin harvassa asiassa onnistutaan vaan usein lopputulos on jotain muuta. Ongelmia tulee aina ja ne pitää ratkaista. Muutokselle pitää antaa aikaa, mutta pitää myös uskaltaa lopettaa asioita. Kun asioita lopetetaan niin ihmisistä tulee pitää huolta. Usein tiimi on laittanut koko kroppansa mukaan ja epäonnistuminen on myös henkilökohtainen tappio.